Πόσο Συχνά Πρέπει Να Αλλάζετε Ασφαλιστική Εταιρία;

By | 27 Σεπτεμβρίου 2016

Πόσο συχνά αλλάζετε ασφαλιστική;Ακόμα και αν το αυτοκίνητο ή το σπίτι σας δεν έχει αλλάξει, η τιμή που πληρώνετε για την ασφάλεια σας θα μπορούσε κάλλιστα να έχει αλλάξει.

Ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες δίνουν τις ασφάλειες φθηνότερα σε νέους πελάτες (ειδικά σε ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών) και στη συνέχεια σιγά σιγά τις ανεβάζουν, όταν πρόκειται για ανανέωση.

Σύμφωνα με μια έρευνα από το Financial Conduct Authority που δημοσιεύθηκε το περασμένο έτος, οι πελάτες οι οποίοι ήταν με τον ίδιο ασφαλιστή για πέντε χρόνια πληρώνουν κατά μέσο όρο 70 τοις εκατό περισσότερο από τους νέους πελάτες.

Άλλα πράγματα που μπορούν επίσης να επηρεάσουν την τιμή. Οι ασφαλιστικοί φόροι αυξάνονται, για παράδειγμα, ανεβάζοντας τα ασφάλιστρα. Και η πτώση της αξίας του ευρώ, θα καταστήσει πιο ακριβό για τους ασφαλιστές το να αγοράσουν ανταλλακτικά αυτοκινήτων εκτός του Ελλάδα. Μια απότομη αύξηση στις αξιώσεις μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση ασφαλίστρων σε όλους τους τομείς.

“Συστήνουμε σε όλους να ελέγχουν τις τιμές τους μια φορά το χρόνο”, λέει ο Dan Plant του Moneysupermarket.

Ευτυχώς, η σύγκριση τιμών του τρέχοντος έτους με το περσινό σύντομα θα γίνει ευκολότερη. Ιστορικά οι ασφαλιστές δεν έπρεπε να συμπεριλαμβάνουν και την τιμή του περασμένου έτους στην επιστολή ανανέωσης. Όποιος ήθελε να συγκρίνει τις τιμές έπρεπε να βρει την ειδοποίηση ανανέωσης του περασμένου χρόνου ή να το ελέγξει μέσα από τις δηλώσεις τραπεζών.

Από το επόμενο έτος, ωστόσο, η FCA θα υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες να περιλαμβάνουν την προηγούμενη τιμή σε κάθε ειδοποίηση ανανέωσης για τις πολιτικές αυτοκινήτου, σπιτιού και υγείας.

Όπως και πολλά άλλα στην ασφάλιση, αυτό εξαρτάται από τις προσωπικές σας περιστάσεις. Εάν έχουν αλλάξει πολλά από την τελευταία φορά που αγοράσατε την ασφάλεια, αξίζει να ρίξετε άλλη μια ματιά.