Αντιολισθητικές Αλυσίδες: Γρήγορη Και Εύκολη Τοποθέτηση [Βίντεο]

By | 28 Νοεμβρίου 2016

Η οδήγηση σε κακοκαιρία μπορεί να είναι πολύ δύσκολη και ιδιαίτερα επικίνδυνη, ειδικά αν υπάρχει χιόνι ή πάγος στο οδόστρωμα. Καλό θα ήταν να έχετε μόνιμα ένα σετ αντιολισθητικών αλυσίδων στο όχημα σας.

Είναι σχετικά φθηνές και ποτέ δεν ξέρετε πότε θα τις χρειαστείτε.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο, πώς θα μπορέσετε εύκολα και γρήγορα να τοποθετήσετε τις αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητο σας. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά.

Σχετικά με την σωστή τοποθέτηση των αλυσίδων, η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει ότι:

  • Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή τον πάγο και να κινήσει το όχημα.
  • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα.
  • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
  • Κατά τη χρήση των, οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς.
  • Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ/ ανά ώρα.
  • Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες».

Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν.

Μια σημείωση σχετικά με το βίντεο που μόλις είδατε…

Σύμφωνα με σχόλιο κάτω από το βίντεο, στα αυτοκίνητα με πίσω κίνηση βάζουμε αλυσίδες κ στις εμπρός ρόδες. Αυτό για να έχουμε τον έλεγχο του οχήματος μέσω του τιμονιού. Αλλιώς, οι πίσω τροχοί, ναι μεν θα σπρώχνουν το όχημα, οι εμπρός όμως δεν θα έχουν πρόσφυση και θα γλιστρούν ανεξέλεγκτα. Έτσι το όχημα θα πηγαίνει μόνο εμπρός χωρίς να μπορεί να στρίψει.

Βρήκαμε το βίντεο στο κανάλι του πατέρα Κωνσταντίνου Βασιλειάδη στο YouTube.