Ασφάλεια Αυτοκινήτου – Τι Είναι Και Γιατί Πρέπει Να Την Κάνουμε

By | 9 Οκτωβρίου 2013

Ασφάλεια Αυτοκινήτου - Τι Είναι Και Γιατί Πρέπει Να Την ΚάνουμεΗ ασφάλεια αυτοκινήτου ανήκει στις ασφάλειες μεταφορικού μέσου, όπως δίκυκλα, αυτοκίνητα, φορτηγά και διάφορα άλλα οχήματα στο δρόμο. Ο πρωταρχικός ρόλος της ασφάλειας αυτοκινήτου είναι η αποζημίωση του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου σε περίπτωση ζημιάς στο αυτοκίνητο ή τραυματισμού ως συνεπεία του ατυχήματος. Καλύπτει επίσης τα έξοδα που προέρχονται από οποιαδήποτε συνδεόμενη ευθύνη. Σε πολλές χώρες είναι υποχρεωτική η ασφάλεια με την αγορά αυτοκινήτου. Οι περισσότερες ασφάλειες εξαρτώνται και από τον οδηγό, εκτός από το αυτοκίνητο, ωστόσο ο βαθμός της εξάρτησης διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Μερικές χώρες έχουν διαφορετικές ασφαλίσεις, όπως πληρωμή ανάλογα με τα χιλιόμετρα, η οποία είναι κατάλληλη για ανασφάλιστους οδηγούς οι οποίοι χρησιμοποιούν οχήματα τρίτων. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ασφάλεια αυτή καλύπτει την απώλεια ή τις ζημιές στο αυτοκίνητο, καθώς και την αγορά ανταλλακτικών. Η ασφάλεια παρέχει κάλυψη ατυχημάτων για τον ιδιοκτήτη, καθώς και ασφάλεια έναντι τρίτων. 

Σήμερα σε κάθε χώρα υπάρχει μια πληθώρα από εταιρίες που προσφέρουν ασφάλεια αυτοκινήτου. Η διαδικασία για την υποβολή αίτησης μπορεί πλέον άνετα να γίνει online. Μπορείτε να δείτε τους όρους στο website, να διαλέξετε πρόγραμμα, να συμπληρώσετε την αίτηση και να την υποβάλετε με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως αριθμό πινακίδας, τύπο αυτοκινήτου, αποδεικτικό κατοικίας κλπ.

Όταν υποβάλετε την αίτηση ασφάλισης, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας θα επικοινωνήσει μαζί σας για να προχωρήσει τη διαδικασία. Σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, οι έμποροι οχημάτων έχουν δεσμούς με ασφαλιστικές. Όταν αγοράζετε αυτοκίνητο, αυτομάτως λαμβάνετε ασφάλεια 1 έτους από τον πωλητή. Το κόστος ασφάλειας περιλαμβάνεται στην τιμή του αυτοκινήτου και καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, ωστόσο αυξάνει ανάλογα με την αξία του αυτοκινήτου.

Τα έγγραφα που απαιτούνται για την ασφάλεια αυτοκινήτου περιλαμβάνουν αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας, άδεια οδήγησης, αντίγραφο των όρων και ποινικού μητρώου σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις. Οι διάφοροι τύποι ασφάλειας αυτοκινήτου που προσφέρονται συνήθως, περιλαμβάνουν ασφάλεια ιδιωτικού αυτοκινήτου, δικύκλου και εμπορικού αυτοκινήτου. Αυτή η ασφάλεια συνήθως δεν καλύπτει μηχανικές ή ηλεκτρικές ζημιές, υποτίμηση αξίας, απώλεια με ευθύνη. Επίσης δεν καλύπτουν περιπτώσεις που το αυτοκίνητο εμπλακεί σε ατύχημα εκτός της γεωγραφικής περιοχής δραστηριοποίησης της εταιρείας. Άλλες εξαιρέσεις σε ασφαλίσεις μπορεί να είναι ζημιές σε καιρό πολέμου, λόγω καιρικών φαινομένων και λόγω μέθης.