Αυξήσεις Φωτιά, Αλλά Και Σημαντικές Μειώσεις Στα Νέα Τέλη Κυκλοφορίας

By | 25 Οκτωβρίου 2016

►  Update 30 Νοεμβρίου 2016: Τα νέα τέλη είναι διαθέσιμα στο TAXISnet. Για να μάθετε λεπτομέρειες και να να τα εκτυπώσετε κάντε κλικ εδώ!

Τα νέα τέλη κυκλοφορίας (2017) θα ανακοινωθούν επίσημα στης 15 Νοεμβρίου. Οι επιβαρύνσεις αφορούν κυρίως αυτοκίνητα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας από 2007 έως και 2010, καθώς τα τέλη τους θα υπολογιστούν με βάση τους ρύπους.

Αυτό που σίγουρα θα κερδίσει την προσοχή όλων, είναι ότι οι αυξήσεις θα αφορούν κυρίως όσους έχουν αγοράσει ακριβά και πολυτελή αυτοκίνητα.

Τα δύο βασικότερα σημεία των αυξήσεων έχουν ως εξής:

  1. Για πρώτη φορά φέτος θα πληρώσουν τέλη όσοι αγόρασαν αυτοκίνητο με ρύπους από 80 ως 90 γραμμάρια.
  2. Στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα αναμένεται αύξηση, η οποία όμως θα κυμανθεί γύρω στα 10 ευρώ μόνο.

Σήμερα ο υπολογισμός για τα τέλη κυκλοφορίας που επιβαρύνουν τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, γίνεται με βάση τον κυβισμό τους. Το υπουργείο προτίθεται να γίνεται ο υπολογισμός με βάση τις εκπομπές ρύπων, όπως ισχύει για τα αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας από το 2011 και έπειτα.

Μειώσεις Στα Τέλη Για Παλαιότερα Αυτοκίνητα

Για τα αυτοκίνητα πριν το 2005 έρχονται μειώσεις από 5% ως και 10%, ενώ για τα αυτοκίνητα πριν το 2000 τα τέλη θα είναι μειωμένα από 10% έως 40%.

Σε κάποιες περιπτώσεις, αναμένονται μειώσεις που ίσως ξεπεράσουν και τα 500 ευρώ.

Στους στόχους του υπουργείου περιλαμβάνεται και η επανακυκλοφορία μερίδας των εκατοντάδων χιλιάδων Ι.Χ. που βρίσκονται σε ακινησία, καθώς οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει τις πινακίδες.

Με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς σήμερα είναι σε ακινησία περί τις 600.000 αυτοκίνητα και εάν υπάρξει κάποια μείωση των τελών αναμένεται να τεθούν ξανά στην κυκλοφορία περίπου 100.000 από αυτά, κάτι που μπορεί να αποφέρει έσοδα 3 εκατ. ευρώ.

Αυξήσεις και μειώσεις στα τέλη κυκλοφορίας του 2017

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να περιμένουμε την τελική ανακοίνωση, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις τα δεδομένα μπορεί να είναι ρευστά και να υπάρξουν πολλές αλλαγές μέχρι την 15η του Νοεμβρίου.

Όπως και κάθε χρόνο, τα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να πληρωθούν μέχρι και το τέλος του έτους, όμως υπάρχει και πάλι το ενδεχόμενο της (σίγουρης πλέον) παράτασης για τους πρώτους μήνες του 2017.