Τα Αυτοκίνητα Που Δεν Κάνουν Θόρυβο, Είναι Επικίνδυνα Για Τους Πεζούς

By | 29 Νοεμβρίου 2016

Τα αθόρυβα αυτοκίνητα αποτελούν σήμα κατατεθέν του σύγχρονου μάρκετινγκ για πολλούς κατασκευαστές αυτοκινητοβιομηχανιών. Πριν από μερικές δεκαετίες το αθόρυβο αυτοκίνητο αποτελούσε προϊόν υψηλής τεχνολογίας προσδίδοντας αίσθηση πολυτέλειας πράγμα το οποίο ισχύει μέχρι και σήμερα (caroto.gr).

Αυτοκίνητα Που Δεν Κάνουν Θόρυβο

Εικόνα: cbsnews.com

Το έργο που καλούνται να φέρουν εις πέρας σχεδιαστές και μηχανικοί είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι φαίνεται. Σύμφωνα με τα Νέα, o NHTSA, η Εθνική Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας στους αυτοκινητοδρόμους της Αμερικής θέλει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι θορυβώδη για λόγους ασφαλείας.

Ειδικότερα, ο κύριος και μοναδικός λόγος, που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να ακούγονται στο πέρασμα τους (ως γνωστό τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εντελώς αθόρυβα και ο μόνος ήχος που παράγεται είναι από την αεροδυναμική τους και τα ελαστικά αυτών) είναι για να γίνονται αντιληπτά από τους πεζούς.

Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία, όσο περισσότερο μειώνεται ο θόρυβος στα νεότερα μοντέλα αυτοκινήτων, τόσο περισσότερο αυξάνεται και ο κίνδυνος για τους πεζούς. Το πρόβλημα γίνεται αισθητό, όταν τα οχήματα κινούνται με λιγότερο από 30 χιλιόμετρα την ώρα.

Ένα Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο, Έχει 19% Περισσότερες Πιθανότητες Να Προκαλέσει Ατύχημα!

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που λειτουργούν με ηλεκτροκινητήρα και αντλούν τη δύναμη τους από τις μπαταρίες που είναι συνήθως αποθηκευμένες στο πάτωμα του αυτοκινήτου είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.

Αν καταφέρουν οι εταιρίες με κάποιον τρόπο να προειδοποιούν τους πεζούς (και κυρίως τους τυφλούς) για την διέλευση οχήματος, τα τροχαία ατυχήματα θα μειωθούν κατά 2,5 χιλιάδες σε ετήσια βάση.

Στόχος είναι να μπορέσουν να βρουν έναν κομψό τρόπο, ώστε τα οχήματα να παράγουν κάποιο ήχο κάτω από τα 30 χλμ/ω, χωρίς όμως αυτός να είναι εκνευριστικός. Στόχος είναι πάντα η ασφάλεια των πεζών και τίποτα περισσότερο.

Κάτι τέτοιο βέβαια, θα ρίξει το επίπεδο των πωλήσεων των εταιριών, αλλά σε θέματα ασφαλείας η νομοθεσία δεν αστειεύεται και τα εργοστάσια σχεδόν πάντα προσαρμόζονται άμεσα στις νέες επιταγές του νόμου.

Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα Και Ρύθμιση Για Θόρυβο Στην Ευρώπη

Εκτός από την Αμερική, όπου τα οχήματα θα πρέπει να παράγουν θόρυβο σε ταχύτητες κάτω των 30χλμ/ώρα υποχρεωτικά από το 2019 και στην Ευρώπη, οι κατασκευαστές θα πρέπει να τοποθετούν ένα ηχητικό σύστημα που θα παράγει πχ. τον θόρυβο της εξάτμισης ώστε να γίνεται αντιληπτό από τους πεζούς.

Στην χώρα μας μάλλον δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού σε γενικές γραμμές, μάλλον είμαστε οι πιο “φασαρίες” της ευρωπαϊκής ένωσης. Κρατάμε εδώ και δεκαετίες το ασίγαστο πάθος μας για τις θορυβώδεις εξατμίσεις και τις έντονες “γκαζιές”..!